X

Få et lille springvand i haven – uden det store arbejde

Der er ikke meget, der er så afstressende som lyden af rislende vand. Den lyd kan meget vel blive din, hvis du installerer et springvand i din have; til glæde for både dig selv og havens mange dyrevenner. Vælger du et springvand med solceller, så undgår du desuden al det hårde arbejde, der følger med at trække strøm fra bassinet til den nærmeste stikkontakt.

Hvornår er et solcellespringvand aktuelt?

Et springvand med solceller er aktuelt i de fleste private haver – særligt hvis du vil slå et lille slag for miljøet og ikke mindst, hvis du vil undgå at bøvle med ledninger. Du kan få små springvand med 5-15 centimer højt vand, der også har helt små solcelleanlæg. Men du kan også få en høj vandstråle med et dertilhørende større solcellepanel. 

Hvad skal man være opmærksom på, når man køber et solcellespringvand?

Hvis du overvejer at investere i et springvand med solceller, så er der en række ting, du med fordel kan tage med i dine overvejelser:

Med eller uden batteri?

Et af de helt store spørgsmål er, om dit springvand skal være med eller uden batteri. I sagens natur virker springvandet jo kun, hvis solen skinner eller der er et tyndt skylag. Ønsker du et mere kontinuerligt flow i dit springvand, så kan du vælge en model med indbygget batteri. Batteriet lagrer energien fra solen, så der også er strøm til springvandet på de dage, hvor solen ikke skinner.

Tjek springvandets motor

Størrelsen på solcellepanelet har naturligvis en betydning i forhold til den kraft, der leveres til springvandet. Men der er også andre ting, der spiller ind. For eksempel springvandets motor og den måde selve springvandet er bygget op på. Det kan være svært at finde informationer om, men tjek om du kan finde en video om springvandet – eventuelt på producentens hjemmeside – så du kan få en bedre forståelse for kraften.

Drop solcellerne til indendørs brug

Er du på jagt efter et springvand, der kan give dig den rislende lys indendørs, fx i et drivhus eller et lysthus, så skal du gå langt udenom solcellespringvandene. Selvom det er fristende at spare på strømmen, så tager vinduesglasset så meget af solens kraft, at dit springvand ikke kan fungere optimalt. Og hvis den rislende stemning dør ud inden for kort tid, så er der ikke meget ved at investere i et solcellespringvand. Vælg i stedet en model, der kører på strøm fra en almindelig stikkontakt.

Camilla Skøtt: