X
    Categories: Løbehjul

Mange typer sjov og fart med løbehjul

Der er sket meget med løbehjulet siden den klassiske version med store hjul og kraftigt rørstel, som de fleste voksne nok kan huske fra deres egen barndom. Moderne løbehjul er lette, sporty og alsidige og findes i et hav af varianter. Og med det store udvalg af løbehjul bliver det let for alle aldersgrupper at komme ind i hobbyen.

At køre på løbehjul er sjovt og udfordrende. For børn kommer løbehjulsbevægelsen ofte helt naturligt, og børn i alle aldre kan have det sjovt med løbehjul. Små børn nyder at trille afsted på deres første løbehjul, mens større børn typisk begynder at interessere sig mere for løbehjul med god fart, lette løbehjul, der kan pakkes sammen og tages med under armen, eller trickløbehjul, der kan bruges i skateparker og på ramper til at lave tricks og hop. At køre på løbehjul styrker både børns motoriske udvikling og balanceevne, og lægger op til masser af motion og udeleg. Og vigtigst af alt er det sjovt. Det gode ved at køre på løbehjul er, at barnet kan lære det i sit helt eget tempo, og med de mange forskellige typer af løbehjul, der findes, er det lettere end aldrig før at finde det helt rigtige løbehjulsmatch.

Det er vigtigt at orientere sig før man køber løbehjul og vælge den rigtige type. Skal man bruge sit løbehjul til at lave tricks er det for eksempel vigtigt at man vælger en type, der er beregnet til dette og som kan holde til de bump, stød og belastninger, et trickløbehjul udsættes for. Hos AJscooters.dk er der både et godt udvalg af forskellige typer løbehjul og vejledning til at vælge det helt rigtige løbehjul.
Almindelige løbehjul er beregnede til allround leg og korte afstande. De er lavet, så de er lette at køre på og navigere. Skal man derimod køre hurtigt eller køre over længere afstande, skal man vælge et løbehjul med store hjul. Fælles for denne type løbehjul er, at hjulene har en diameter på 120mm eller derover, hvilket gør det lettere at få fart på og kræver mindre anstrengelse. Store hjul gør også løbehjulet mere retningsstabilt. Ofte er denne type løbehjul også foldbar, så man let kan bruge det som transportmiddel til skole eller på arbejde, og pakke det sammen når det ikke er i brug.
Til mindre børn kan et børneløbehjul anbefales. Små børn kan have svært ved at styre de almindelige typer løbehjul. Derfor er løbehjul til børn lettere, har lavere styr og er ofte også udstyrede med mere end to hjul, så det bliver lettere at holde balancen. Et børneløbehjul kan være med til at gøre barnets første oplevelse med hobbyen sjov og let at gå til.
Skal man ud på skateramperne og forsøge sig med tricks, er det et trickløbehjul, man skal have fat i. Trickløbehjul er typisk lette, slidstærke og solidt konstrueret så de kan holde til bump, stød og hop. Denne type løbehjul har ofte også både solide og fleksible sammenføjninger, så det er let at rotere styr eller ”deck” (det bræt, man står på). Det er vigtigt at anskaffe et løbehjul, der er beregnet til belastningen ved tricks, som for eksempel Bunny Jump, hvor man hopper og hiver op i styret samtidig, eller det lidt mere avancerede Tailwhip, hvor man hopper op svinger decket rundt under sig. Når man har godt styr på det grundlæggende kan man kaste sig ud i sværere tricks som 360, hvor man drejer hele vejen rundt i luften på løbehjulet.

Alt i alt lægger løbehjul op til en sjov og actionfyldt hobby, og med de mange typer løbehjul kan man udfolde sig og udvikle sig i sit eget tempo, uanset om man er til at trille roligt afsted, have fart på eller lave vilde tricks.

Astrid Madsen: