X

Sund livsstil og frihed for rygsmerter med holdningstøj

Mange mennesker oplever lidelser i kredsløbet og immunforsvaret gennem deres liv, og en meget stor del af befolkningen døjer med ondt i ryggen og i lænden, hold i nakken, og stive muskler og led, især omkring skuldrene. Hvad der efterhånden er opstået stor opmærksomhed omkring, er de bagvedliggende årsager til disse lidelser – og meget tyder på, at vores stillesiddende livsstil med ludende, krum ryg bøjet over tastaturet og hængende nakke med fremskudt hage bærer en stor del af skylden for disse dårligdomme. Når vi sidder og synker sammen i ryggen, trykkes indvoldene og de indre organer sammen, hvilket medfører, at fordøjelsen hæmmes. Da en god fordøjelse er den største faktor i forhold til vort immunsystem, vil en svækkelse af fordøjelsen betyde, at immunforsvaret ligeledes svækkes. Der ophobes gift stoffer i tarmene, hvilket trigger en immun respons – og så er der skab ubalance i det indre økosystem. Dette har konsekvenser for såvel stofskiftet som kredsløbet, og mange mennesker i stillesiddende arbejde på kontorer og lignende oplever da også uhensigtsmæssige vægt stigninger og en overhyppighed af følgesygdomme som for eksempel diabetes og hjerte kar sygdomme som konsekvens heraf.

Samtidig er der alle de åbenlyse lidelser forbundet med dårlig holdning. Når man sidder dårligt hver dag og ikke sørger for at holde ryggen rank samt lave regelmæssige øvelser for nakke og skuldre, risikerer man at ende med smerter i muskler og led. De fleste oplever fra tid til anden hold i nakken, spændinger over lænden og myoser i ryg og skuldre. Det tilrådes, såfremt man oplever disse gener, at opsøge en specialist, for eksempel en kiropraktor, en fysiurg eller en fysioterapeut. Hvis man ikke får rettet op på skaderne, risikerer de nemlig at udvikle sig til alvorlige dårligdomme, som kan virke invaliderende, og som kan kræve operative indgreb og lang tids genoptræning. Dette kan for eksempel være sammenklemt iskias nerve eller diskusprolaps – begge meget smertefulde tilstande, som kan have eftervirkninger på meget langt sigt.

Det anbefales derfor, at man sørger for at holde ryggen rank og få motion i løbet af dagen. Men vanens magt er svær at bryde. For mange mennesker vil der skulle ekstra motivation og incitament til, førend de kommer til at mærke en forbedring. Her kan holdningstøj gøre en mægtig forskel. Med en holdningskorrigerende t-shirt, bh eller pull-over holdes ryggen rank og skuldrene tilbage. Herved styrkes og stimuleres muskelkorsettet, og de overbelastede muskler får et frirum.

Du kan se det store udvalg af holdningstøj på bestposture.dk

Astrid Pedersen: