X

Få kvalificeret behandling af karsprængninger

Med alderen blive vort væv mindre og mindre elastisk og mister evnen til at trække sig sammen. Regenerering foregår i et langsommere tempo, og  knap så effektivt som i vore yngre dage. Dette er mest synligt på ydersiden – huden bliver slap, mister sin glød og begynder at hænge, og rynker og linjer fremstår mere synlige. Men forandringen er ikke begrænset til huden – også muskler, sener, membraner og blodkar lider under aldring. De fleste mennesker vil opleve dette i form af øget tendens til muskel- og sene skader, som heler langsommere, hyppigere dannelse af arvæv – og en højere forekomst af åreknuder og karsprængninger.

Karsprængninger ses ofte på benene, hvor de fremstår som spindelsvæv lignende mønstre i hudens overflade i blålige eller lilla nuancer. Når først en karsprængning er opstået, går den ikke i sig selv igen. Tværtimod vil de, i lighed med åreknuder, have en tendens til at forværres med tiden. Det er vigtigt at pointere, at karsprængninger i sig selv ikke er farlige, og ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko. Der er i det allerfleste tilfælde udelukkende tale om et rent kosmetisk problem, om end de i særlige tilfælde kan medføre ubehag.

Karsprængninger er et naturligt forekommende fænomen, og der er således ingen grund til at være bekymret for sit helbred eller sit blodomløb, når man opdager de blålige, trådlignende mønstre på benene. De kan dog behandles ganske nemt og 100% ambulant, så hvis man er generet af sine karsprængninger – for eksempel har svært ved at gå i korte bukser eller nederdele om sommeren – er der masser af muligheder for at få dem fjernet. En af de mest anvendte og gennemprøvede metoder til fjernelse af karsprængninger på benene er  mikroinjektion, hvor lægen med en meget tynd nål sprøjter astringerende væske direkte ind i karsprængningerne. Væsken får karrene til at trække sig sammen, og de vil gradvist forsvinde i løbet af nogle uger efter behandlingen. I de fleste tilfælde er det nødvendigt at gentage behandlingen, hvis man ønsker at komme helt i bund. Det er individuelt hvor mange gentagelser, der er brug for. I tilfælde af, at lægen ved de indledende undersøgelser har fundet, at der er en bagved liggende åreknude, vil denne skulle fjernes først, da karsprængningen ellers bare vil dukke op igen.

Du kan læse meget mere om behandling af karsprængninger og åreknuder på Varix’ hjemmesiden varix.dk. Varix er specialister i behandling af karsprængninger på benene ved hjælp af mikroinjektion.

Astrid Pedersen: